
Assalamualaikum, semalam saya jumpa satu resepi ayam buttermilk dalam fb. Tengok bahan semua ada kat rumah so petang-petang terus start masak untuk makan malam. Ini bukan first time saya buat tapi kali ni cara goreng ayam lain sikit.
Yang best nye suami dah cakap awal-awal konon tak nak makan nasi malam, diet lak konon nye. tapi masuk je rumah "Sayangggg sedap nye bau, ayang masak ape ??" Dia masuk dapur dengan muka esaited "Wah! butter chicken sedapnye, nak makan nasi lah boleh?". Tapi saya buat kejam tak bagi dia makan nasi, kate nak diet kan? hahaha.
Ini untuk bekal dia ke office. Since dia tak nak makan nasi malam, sis decide nak masak untuk dia bawa bekal ke office. Kalau boleh hari-hari nak kasi suami makan air tangan isteri giteww. Untuk diet suami, malam-malam saya buatkan sandwich ayam. Resepi nanti cerita ok!
BAHAN-BAHAN
- 2 ketul dada ayam besar
- 3 ulas bawang putih dihiris
- 1/2 biji bawang Holand dihiris
- Cili (ikut kepedasan)
- 1/2 tin susu cair (saya prefer carnation)
- 2 tangkai daun kari
- Serbuk kari
- Tepung gandum
- 1 biji telur
CARA PENYEDIAAN AYAM
- Mula-mula potong dadu 2 ketul ayam tadi.
- Celup kan dalam telur, kemudian serbuk kari & tepung, ini untuk jadikan ayam rangup. ( Nak senang kerja boleh lah guna tepung serbaguna tu cari je kat Giant )
- Goreng kan ayam dalam minyak yang panas. Omputeh kate deepfry.
- Asingkan ayam yang dah siap goreng tadi.
CARA PENYEDIAAN KUAH BUTTERMILK
- Panas kan sedikit minyak menumis.
- Masukkan bawang putih, cili dan daun kari tadi. Tumis hingga naik aroma yang umphhh.
- Masukkan susu cair Carnation dan bawang Holand tadi, (Saya guna susu ni sebab rasa dia yang berlemak dan sedap. Korang boleh lah guna ape-ape pun susu cair yang menjadi poojaan hati) perasakan dengan gula dan garam.
- Bila kuah dah cukup masak, masukkan ayam yang dah goreng tadi. Masak sampai kuah pekat. (Ikut selera masing-masing)
![]() |
Gambar ihsan dari google |
Dah siap untuk dihidang. Makan dengan nasi panas sedap woooo. Kalau korang nak buat prawn buttermilk pun boleh guna resepi yang sama. Ada orang akan tambah cheese dalam kuah untuk tambah rasa lemak, tapi suami saya tekak melayu dia suka kalau kuat rasa kari. Tak muak katenye. Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment